ADIM ADIM DELPHI – 6
Şimdiki uygulamamızda form üzerindeki bir butona tıklayarak başka bir form penceresinin açılmasını sağlayacağız… Bu uygulama fazlaca kullanılır.
1-) Yeni bir form oluşturun.
2-) Form’a bir buton ekleyin.
3-) Butonu seçili duruma getirerek “Object Inspector” penceresindeki Caption bölümünde butonun üzerinde bize görünen her hangi bir isim yazın.
4-) Şimdi File menüsünden New Form diyerek ikinci formumuzu da oluşturalım…
5-) Form2’de “Object Inspector” penceresinde ki “Name” bölümüne giderek birleşik olarak küçük harflerle bir isim girin. Bu isim Form2 üzerinde gözükmeyen, fakat kod yazımında gerekli olan isimdir. Kod yazarken bu ismi kullanağız. O yüzden kolay bir isim yazın… Örneğin ben caner yazıyorum.
6-) Form2’nin başlığını değiştirmek için, “Object Inspector” penceresindeki Caption bölümüne giderek istediğiniz bir ismi verin…
7-) Oluşturduğumuz Form2’yi biraz kaydırarak alttaki Form1 penceresine tıklayın.
8-) Form1 penceresindeki butona iki kez tıklayalım. Böylece butonun kod sayfasına gireceğiz… Görevi gerçekleştiren buton olduğu için onun kod penceresine geçmekteyiz…
9-) Yeni bir pencere açmak için kullanılan kodlar caner.Show; ve caner.ShowModal; ‘dır. Bu kodda caner yerine isim olarak siz ne yazdıysanız onu kullanın... Bu iki kod arasında fark; ShowModal’da, açılan pencere kapanana kadar Form1 penceresine geri dönemezsiniz…
10-) Her zaman ki gibi yine kodumuzu begin ve end; tagları arasına yerleştiriyoruz… Ben ShowModal’ı tercih ettim. Bu daha çok hoşuma gidiyor :-)
11-) Son olarak en önemlisi yaptığımız işlemleri kaydetmeliyiz. File menüsünden Save Project As diyerek proje dosyalarını boş bir klasöre kaydedin. Eğer kaydetmezseniz hata verir ;-)
Resimlerin Görüntülenmesine Izin Verilmiyor
Resimleri Görebilmek Için
Üye Ol veya
Giris Yap12-) Şimdi projemize bakma zamanı geldi ;-) (Run) diyerek programınızı deneyin. Butona tıkladığınızda form2 penceresi açılacaktır…
.
ADIM ADIM DELPHI – 7Şimdiye kadar ki öğrendiğimiz bilgilerden yola çıkarak, bir not defteri yapacağız. WordPad benzeri bişey olucak fakat bizimkisi basit olacak. Eeee yavaş yavaş öğreniyoruz… ;-) Bu biraz sizi zorlayabilir aman kafanız karışmasın sakın…
1-) Yeni bir form oluşturun. (Tüm uygulamalarınızda yeni form oluştururken mutlaka File > Close All seçeneğiyle önceki çalışmanızı kapatın)
2-) MainForm bileşenini ekleyin. MainForm bileşeni programımıza menü eklememizi sağlar ve çok öenmlidir. (MainForm, form’a eklendiğinde kare şeklinde çıkacaktır. O kareyi sol üst kenara doğru sürükleyin. En köşede kalsın.)
Üye Ol veya
Giris Yap3-) Az önce eklediğimiz MainForm bileşenine çift tıklayın (Kareye yani). Aşağıdaki ekran gelecektir…
Üye Ol veya
Giris Yap4-) Şimdi bu pencere seçili konumdayken “Object Inspector” penceresinde Caption bölümüne giderek “Dosya” yazıp Enter’a basın. (Tabii istediğinizi yazmakta özgürsünüz fakat genel olarak “Dosya” yazılır.) Böylece Dosya menüsü oluşmuş olur.
5-) Şimdi ise “Dosya”nın üstüne bir kez tıklayın. Altında ufak boş bir pencere açılacaktır. O boş pencereye tıklayın. “Object Inspector” penceresindeki Caption bölümüne “Yeni” yazıp tekrar Enter’layın.
6-) Şimdi ise “Yeni”nin altındaki boşluğa tıklayarak “Object Inspector” penceresindeki Caption bölümüne giderek “Çıkış” yazın ve son kez Enter’layın. Onun altında bir boşluk daha açılacaktır. Şimdilik ona dokunmayın. İki satırlık menü yeter bize ;-) Yaptıklarımızın ne olduğunu merak ediyorsanız (Run) diyerek bir bakabilirsiniz…
7-) Run dedikten sonra programın önizlemesini gösterecektir. Önizlemeyi kapatırsanız Form’a geri dönecektir… Menüdekilere her hangi bir komut vermediğimiz için tıklasanız bile bişey olmayacaktır…
8-) Şimdi asıl formumuza geri dönerek (Kareli olan) bileşen paletinden “Memo” bileşenini ekleyin.
9-) Memo bileşenini seçili duruma getirdikten sonra “Object Inspector” penceresindeki “Align” seçeneğini AllClient yapın. Böylece Memo bileşeni form kadar genişleyecektir…
10-) Şimdi de az önce oluşturduğumuz “Dosya” menüsündekilere gerekli görev komutlarını yazalım… Asıl formumuz üzerindeki MainForm bileşenine (sol köşeye attığımız kare şeklindeki bileşen) tekrar çift tıklayarak menümüze ulaşalım…
11-) “Yeni” yazan yere çift tıklayarak, “Yeni” öğesinin gerçekleştireceği görevin sağlanması için kod penceresi gelecek. Her zaman olduğu gibi begin ve end; tagları arasına memo1.clear; komutunu girelim. Bu kod, “Dosya menüsündeki “Yeni” öğesine tıklanınca “Memo1” bileşenindeki tüm yazıları temizle” anlamına gelmektedir…
Üye Ol veya
Giris Yap12-) Şimdi ise MainForm’a tekrar çift tıklayarak “Dosya” menüsüne ulaşalım ve “Dosya”ya tıklayarak “Çıkış” yazan yere çift tıklayalım. Bu seferde “Çıkış” öğesinin görevini belirleyeceğiz. Çıkış öğesi programı kapatmamızı sağlayacak. Daha önceden öğrenmiştik hatırlarsanız. Kapama komutu Close; idi. Gerekli kodu yazın ve form penceresine geri dönün…
ALINTI